top of page
Fästpunkt 1

Bra att veta om Cypern

Flyg & Vistelse Cypern

Korineum Golf & Beach Resort på norra Cypern är en fantastisk golfanläggning i ett härligt varmt och torrt klimat med ett genomsnitt på 300 soldagar om året. Korineum ligger i TRNC, som är ett eget självstyrt land med anknytning till Turkiet. Landet är modernt med egna universitet och flera fina sjukhus. Den riktiga charterturismen har inte nått Nord Cypern, vilket gör det mer lättillgängligt och spännande att utforska. Den vänliga befolkningen har genom tidigare Brittisk närvaro ganska goda kunskaper i engelska.

Vi bokar gärna flyg åt er med Turkish Airlines. Ni landar på Ercan flygplats som ligger på den Turkiska sidan av Cypern, ca 35 min med transfer till hotellet. Vi försöker i första hand boka dagsturerna från Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn med avresa kl. 12.30 och ankomst ca kl. 20.00 (lokal tid). Hemresa kl. 09.30 med ankomst ca kl. 16.20. Ni mellanlandar i Istanbul som är en trevlig flygplats med flertalet olika butiker, restauranger, caféer m.m. Det går flyg varje dag men vi bokar oftast lördagar. Turkish Airlines erbjuder fri mat & dryck ombord på planet. Fri bagagevikt 30 kg, 8 kg handbagage samt 15 kg golfbag. Hotellet ombesörjer kostnadsfri transfer från/till flygplatsen.

Observera att passet måste vara giltigt 6 månader efter hemresan.
 

Klimat & Väder på Cypern

Cypern har ett typiskt Medelhavsklimat med torra heta somrar från mitten av maj till mitten av september och regniga, relativt milda vintrar från november till mitten av mars. Våren och hösten är korta perioder och de kännetecknas av en mild väderlek. Tack vare klar himmel och solsken nästan året runt sträcker sig dagsljusets längd från 9,8 timmar i december till 14,5 timmar i juni.

Medeltemperatur
I stora drag kännetecknas Cyperns klimat av varma somrar och milda vintrar. Temperaturen varierar avsevärt mellan sommar- och vintersäsongen och sträcker sig från 18°C i inlandet till 14°C vid kusten. Det är också en markant skillnad mellan den högsta dagstemperaturen och den lägsta nattemperaturen. På vintern varierar temperaturen mellan 8° och 10°C på låglandet och 5° och 6°C i bergstrakterna. På sommaren ligger temperaturen på 16°C på det centrala slättlandet samt mellan 9° och 12°C i övriga områden.

Under juli och augusti, som är de varmaste månaderna, varierar dagstemperaturen mellan 29°C på det centrala slättlandet och 22°C i Troodosbergen. De högsta medeltemperaturerna under dessa två månader varierar mellan 36° och 27°C. Under januari, som är den kallaste månaden, är den ungefärliga dagstemperaturen 10°C på det centrala slättlandet och 3°C i Troodosbergens högre regioner, medan de lägsta medeltemperaturerna är 5° och 0°C.

Vattentemperatur
Temperaturen i öppna havet kretsar kring 22°C från juni till november och stiger till 27°C i augusti. Till och med under de tre kallaste månaderna, januari, februari och mars, ligger medeltemperaturen i havet på behagliga 16° eller 17°C. Nära kusten, på ett djup av tre fyra meter, är vattentemperaturen ungefär densamma som i öppna havet och rör sig mellan 15° och 17°C i februari och mellan 23° och 28°C i augusti. Det förekommer inga större förändringar i vattentemperaturen från dag till dag, med undantag för mycket grunda vattendrag där djupet är mindre än en meter.

Luftfuktighet
Under dagtid på vintern och nattetid året om rör sig luftfuktigheten från medelnivåer till något under medel (65 % – 95 %). Under sommaren är luftfuktigheten mycket låg mitt på dagen och rör sig mellan 15 % och 30 % på det centrala slättlandet. Dimma förekommer sällan och då oftast tidigt på morgonen. Sikten är vanligtvis mycket god. Under några dagar på våren försämras emellertid sikten när luften blir väldigt disig på grund av damm som kommer från de arabiska och afrikanska öknarna.

Soltimmar
Med sina 11,5 timmar av skinande sol per dag under de sex sommarmånaderna har Cypern ett mycket soligt klimat jämfört med de flesta länder. Till och med i december och januari är det 5,5 soltimmar.

Vindar
Vindarna över ön varierar ganska mycket vad gäller riktning och styrka beroende på lokala temperaturer och hur kuperat landskapet är.

Klädsel under olika årstider
Vilka kläder som är lämpliga att ha på sig varierar beroende på vistelsens längd och när på året man besöker ön. I april och maj är dagarna behagligt varma, men temperaturen kan sjunka på kvällen. Vår- och sommarkläder och långärmade tröjor eller tunna jackor är att rekommendera på kvällen. Från och med juni till slutet av augusti är lätta sommarkläder ett måste. I september och oktober är det ganska många varma dagar, men kvällarna är svala. I oktober är tunna kläder på dagen och långärmat på kvällen att rekommendera. I november kan man njuta av behagligt varma dagar klädd i tröja och en tunn jacka. I december och januari kommer den enda vinter man får uppleva här, även om de flesta besökarna snarare tycker att det känns som höst. Det kan hända att det regnar då och då, men löftet om strålande sol står fast. Man behöver vinterkläder, men inga tjocka kappor. I februari kan man få uppleva relativt varma dagar, men även någon enstaka regnskur. Milda dagstemperaturer vittnar om att våren står för dörren, men det kan bli ganska kallt på kvällarna så vinterkläder är en nödvändighet. Det är även lämpligt att ha vinterkläder under mars, den tid då den cypriotiska naturen visar sig från sin bästa sida och vädret är någorlunda varmt men ibland oförutsägbart.

bottom of page